- A cup of Rooibois Bushranger at Helsinki Demmers Teehaus - Maanantai oli rankka päivä. Käynti Kirurgisessa sairaalassa - rakennuksen kauneudesta huolimatta - ei ollut lainkaan mukava, joten paluumatkalla halusin kuljeksia rauhassa kaupungilla. Kun jalat väsyivät, silmiini osui mielenkiintoinen pieni putiikki. Teekauppa? Pitäisikö kahviaddiktin kokeillakin jotain uutta tällä kertaa? Pistäydyin sisään. Demmers Teehaus oli sijainnut samalla paikalla osoitteessa Annakatu 13 jo viisi vuotta! Harvoin kuljen Annankatua pitkin kävellen, joten ehkä se ei ole ihme, etten ole tätä pientä keidasta löytänyt. Yleensä etsin muutenkin kahvilan, jos haluan taukoa pitää. Kuten olen aiemmin todennut, ihailen elämäntapayrittäjiä. Tätäkin kauppaa - ja ylipäätään itävaltalaisen teetalon maahantuontia - pitää yrittäjä Kirsi Pullinen, joka osasi asiantuntevasti neuvoa tilanteeseen sopivia juomia. Valitsin tällä kertaa Rooibois Bushrangerin ihan vain tuoksun perusteella. Juuri tätä tarvitsin. Vihreää Rooiboisia kukkien ja persikka-aromien kera. Nyt ei ollut mustan teen hetki, vaan tarvitsin jotain hentoa ja lohduttavaa. Istuin pitkään ikkunalaudan vieressä ja nautin paikan rauhasta ja tuoksuista. En voinut välttää kiusausta ottaa muutamia kuvia. Tätä paikkaa haluan suositella ystävilleni, joko kupilliselle, teen ostoon tai teen ystävälle sopivan lahjan valitsemiseksi. En tiennyt muuten, että teen ystävänä tunnettu Helena Petäistö on ollut mukana luomassa Pariisi Versailles Giverny -kirjaansa sopivaa teetä, Romanttisen Hetken Teetä... Hieno lahjaidea! Otavan sivuilla kirjaa kuvaillaan näin: "MTV3:n pitkäaikainen kirjeenvaihtaja esittelee viimein upean kotikaupunkinsa! Millainen on muodin mekka, herkkusuun ja shoppailijan paratiisi, elokuvahullun ja yökyöpelin menopaikka? Helena Petäistön matkassa taiteen- ja kulttuurinharrastajan unelmakohde avautuu aivan uudella tavalla. Myös Versailles’n häikäisevä loisto tempaisee hetkessä mukaansa, ja Givernyn ainutlaatuisessa taiteilijan puutarhassa lukija astuu suoraan impressionistimestarin maalaukseen. Petäistön pikantti tyyli takaa hauskan lukuelämyksen myös nojatuolimatkailijalle." Taitaa olla pakko hankkia tuo kirja. Kuten myös Nizza, Cannes, Biarritz a la Helena Petäistö. Haluan tutustua teen maailmaan nyt tarkemmin, tuokio Demmers Teehausissa antoi virikkeen. Kahvista en luovu, mutta sitä piti muutenkin vähentää... Kuvagalleria (klikkaamalla isommat kuvat) Vinkki: Demmers Teehausen irtoteetä saa myös seuraavissa paikoissa. Demmers Teehauselle on myönnetty Teen Ystävät ry:n kunniakirja.
0 Comments
A wonderful visit to WeeGee Exhibition Centre in Tapiola, Espoo. Pop Art Design , Touch and Mia Hamari in EMMA (Espoo Museum of Modern Art) and the fascinating world of cultures and religions atthe Helinä Rautavaara Museum.
Oli rentouttavaa uppoutua ihan toisiin tunnelmiin WeeGee-talossa, Espoossa. Entisenä (tosin vain 8 vuotta alueella asuneena) tapiolalaisena tunnen ylpeyttä hienosta kokonaisuudesta: viisi tasokasta museota samoissa tiloissa! Itseäni kiinnostavat eniten nykytaide ja etnografia, joten EMMA (Espoo Museum of Modern Art) ja Helinä Rautavaaran museo ovat suosikkejani. EMMAssa on hienot kokoelmat ja mielenkiintoisia näyttelyitä, kun taas Helinä Rautavaaran kokoelmia maailman joka kolkasta voi aina mennä uudelleen katsomaan.
Vielä ehtii muuten käydä tutustumassa EMMAn Pop Art Design –näyttelyyn (10.5.2015 asti). Vaikka pop-taide ei kuulu varsinaisesti suosikkeihini, oli mielenkiintoista kokea aitoina niin usein mediassa nähdyt työt. Näyttelyssä ei saanut kuvata, joten Andy Warholin marilynit, campbellit ja maot täytyy käydä jokaisen itse katsomassa. (Ihastuin kovin hänen lehmätapettiinsa...) EMMAn näyttely keskittyy pääasiassa 1960-lukuun ja esillä on muun muassa laaja kokoelma designesineitä Vitra Design Museumin kokoelmista. EMMAn oman esittely mukaan näyttelyn kohokohtia ovat Studio 65:n sohva Leonardo, Eduardo Paolozzin veistos Diana as an Engine ja Allen Jonesin Chair (yllä). Esillä on myös suomalaista pop-taidetta ja designia. Pienenä henkilökohtaisena nostalgiahittinä pidin myös Risto Jarvan lyhytelokuvaa ”Tietokoneet palvelevat” (1968). Taiteellisten ansioiden (ja Kurenniemen äänimaailman) lisäksi se olisi kyllä hyvä nähdä historiallisena dokumenttina. Kehitys on ollut huimaa, vaikkakin vielä 80-luvulla kesätöissä Siemensillä operoin samanlaisten reikänauhojen ja –korttien kanssa… Filmin jälkeen tilassa oli vielä Warholin lyhyt hopeatyyny-pätkä sekä unohtumaton Kubrickin ”2001: A Space Odyssey”n traileri.
EMMAssahan on useita näyttelyitä samanaikaisesti. Areena-näyttelytilassa on 10.5. asti esillä Mia Hamarin puuveistoksia.
Saastamoisen säätiön kokoelmaa uudistetaan kolmessa vaiheessa EMMAn juhlavuoteen 2016 mennessä. Kosketus-näyttelyn taiteilijoina ovat Ville Andersson, Miroslaw Balka, Hans-Christian Berg, Marcus Eek, Eric Freeman, Anne-Karin Furunes, Susanne Gottberg, Tommi Grönlund & Petteri Nisunen, Annika von Hausswolff, Hannaleena Heiska, Pekka Jylhä, Anish Kapoor, Ola Kolehmainen, Leena Luostarinen, Leena Nio, David Nash, Mimmo Paladino, Jaume Plensa, Pauno Pohjolainen, Aurora Reinhard, Heli Rekula, Nina Roos, Janne Räisänen, Mari Sunna, Anna Tuori ja Marianna Uutinen.
Erityisesti ihastuin Ola Kolehmaiseen, jonka näyttelyyn Galerie Forsblomissa täytyy ehtiä ennen 3. toukokuuta.
Kuvagalleria omista suosikeistani Kosketus-näyttelyssä (klikkaa kuvat suuremmiksi)
Lopuksi (last but not least) ihan toisiin tunnelmiin: sukellus eri kulttuureihin Helinä Rautavaaran museossa. Ehdottomasti myös käymisen arvoinen paikka! PS. Sunnuntaisin huhti-toukokuussa "Kulttuurimatka maailmalle" -yleisöopastus klo 13:30. Museon aineistoja löytyy myös Finnasta.
Kuvagalleria (klikkaa kuvat suuremmiksi)
Mieli virkistyneenä palaan kierrokselta. Kuten joku viisas on todennut: kun arki ahdistaa, mene museoon...
Art exhibition at the Embassy of Belgium
Diplomaattielämään kuuluu vaihtuvuus ja ryhmän kokoonpano tuleekin pian muuttumaan, kun osa jatkaa kohti uusia maita. Ryhmässä vapautuu paikkoja tai opettajan johdolla kootaan ihan uusi ryhmä. Itsellekin tuli kova halu alkaa taas maalata - nuoruusvuosien jälkeen en ole sillä saralla tehnyt mitään. Nyt valokuvausinnostuksen myötä into kehittää omia visuaalisia taitojaan on herättänyt myös miettimään, onnistuisiko maalausharrastuksenkin elvyttäminen vielä... Onko muille tullut samanlaisia tuntemuksia? Olisi hienoa kuulla kokemuksista, kuinka tosi pitkän tauon jälkeen palataan vanhan harrastuksen pariin. (Sisareni Kiisi on kuvataiteilija ja itsekin olen joskus nuoruudessa maalaillut ja saanut jopa palkintoja kuvataide- ja valokuvauskilpailuissa, eli kyllä sitä paloa jossain siellä sisimmässä on. Se on vain hautautunut kaiken tämän järkevän aikuiselämän alle.) Sibelin maalauksia (klikkaamalla suuremmaksi) Kiti Reimaan kuvia näyttelystä
There is a special decoration&coffee shop in the countryside of Espoo. A photographer and a gardener created a cosy place worth a visit www.homebazaar.fi Ihailen elämäntapayrittäjiä. Vaatii rohkeutta toteuttaa unelmansa. Monet meistä naisista haaveilevat omasta kahvilasta, sisustuskaupasta tai Bed&Breakfast-paikasta maaseudun rauhassa, mutta kuinka moni sitten uskaltaa lopulta toteuttaa sen? Kuuluuko muutoksesta haaveileminen tähän elämänvaiheeseen? Kuten moottoripyörä keski-ikäisellä miehellä? (Monilla naisillakin on siinä neljäkympin paikkeilla moottoripyörävaihe, mutta he kasvavat siitä yli viiteenkymppiin mennessä, kun taas miehillä se yleensä iskee vasta viidenkympin paikkeilla). Työelämä alkaa kyllästyttää, uran katto on usein jo saavutettu ja nuoremmat painavat ohi. Lapset ovat muuttaneet pois ja aviolittossakin saattaa olla jo toinen kierros menossa (ellei sitten päätetä olla enää silittämättä kenenkään paitoja tai kynnys on kasvanut niin korkealle, ettei siitä pääse enää kukaan yli). Mitä tehdä loppuelämällä? Osalla lastenlapset tuovat uuden kiireisen vaiheen elämään, osa ottaa vuorotteluvapaata ja lähtee maailmalle miettimään. Joku kouluttautuu ihan uudelle alalle tai heittäytyy freelanceriksi. Loppuelämä pelottaa, vielä pitäisi siitä saada mahdollisimman paljon irti. Yksi näistä oikeasti elämänsä muuttaneista pariskunnasta on Ulrika ja Jeppe Tuomainen, sisustustoimittajia ja valokuvaajia. Ulrika on myös puutarhuri. Ulrika toteutti haaveensa ja perusti Espoon Saunalahteen persoonallisen sisustuskaupan ihanaan vanhaan rakennukseen, jonka puutarha saisi kenet tahansa ihastumaan paikkaan. Ei voi uskoa todeksi, että sellainen idylli vielä löytyy näin läheltä Helsinkiä. Aika tuntuu kirjaimellisesti pysähtyneen siellä. Ulrika on kerännyt maailmalta uutta ja vanhaa, viehättäviä elämyksiä arkeen, joita ei löydy muualta. Hän myös korjaa vanhoja huonekaluja myyntiin. Liikkeestä ei raskisi millään lähteä pois, sillä joka nurkasta löytyy jotain mielenkiintoista. Ylväs kissa - Tom Yam - kiertelee tyytyväisenä tavaroiden keskellä ja kahviakin saa tilata. Kesällä pihasta löytyy myös puutarhakahvila, jossa on silloin tällöin elävää musiikkia. Liike on avoinna torstaista sunnuntaihin klo 10-18. (Eikä tämä ole sponsoroitu kirjoitus, vaan tulee oikeasti sydämestä.) Osoite: Home Bazaar, Brinkinmäentie 13, 02780 Espoo (Kurttilassa Kivenlahden ja Kauklahden välissä Saunalahden jälkeen), puh. 040 7090 364 www.homebazaar.fi (myös verkkokauppa). Home Bazaarin Facebook-sivulta löytyy ihania kuvia ja ajankohtaista tietoa. Harmi, että tämän sivun kuvat on otettu vain iPhonella, mutta saa niistä varmaan käsityksen, mitä kaikkea löytyy... Katso kuvagalleria (suuret kuvat avautuvat klikkaamalla): Uutta ja vanhaa, syötävää ja juotavaa, lahjaksi tai itselle Kesä on tulossa. Ulkona ja puutarhavajassa lisää löytöjä. Käynti Home Bazaarissa ja juttelutuokio Ulrikan piristivät todella. Tänne kannattaa tulla kauempaakin!
Mukaan tarttui vielä tällaisiakin aarteita.
I miss the colourful spring in Istanbul, where they now celebrate the Tulip Festival. However, there is something so moving in the Finnish spring...
Kuinka mieliala voikaan olla kevään vaihteluista riippuvainen? Aurinkoisina kevätpäivinä suomalaiset hullaantuvat, rannat täyttyvät kävelijöistä, ensimmäiset grillikuvat ilmestyvät someen, ravintolat kaivavat terassikalusteita varastostaan ja kaikki kuvaavat kilpaa kevään etenemistä. Mutta kun aurinko onkin pilvessä, kylmä tuuli puhaltaa tai harmaa sade piiskaa kaupunkia, mieliala muuttuu yhtä nopeasti synkäksi ja harmaaksi. Puhumattakaan sitten Suomen kevääseen kuuluvista takatalvista, jolloin juuri ja juuri unohdettu kaamosmasennus nostaa taas päätään ja saa meidät helposti vaipumaan sinne uudelleen.
Toisaalta kevät etenee sitten lopulta niin nopeasti, että monen mielen valtaakin ilon sijasta haikeus. Vastahan lumi suli, nyt kukkivat jo valkovuokot - apua, kuinka nopeasti aika rientääkään. Suomalaiset ovat melankolista kansaa. Elo ihmisen huolineen ja murheineen on monelle lohduttava tunnari. Varsinkin ne onnekkaat, jotka matkoillaan saavat kokea Etelä-Euroopan (tai vaikka Keski-Euroopankin) värikkään kevään, lisäävät vielä kotimaahan jäämään pakotettujen piinaa upeilla kuvillaan, some-päivityksillään ja blogikirjoituksillaan. Itsekin tähän sortuneena tunnen nyt piikin sydämessäni. Istanbulissa kukkivat tällä hetkellä upeat tulppaanit (Lale Festivali) ja muistona vanhoista ajoista pidän edelleen maljakossa tulppaaneja. Istanbul sai aikoinaan valtavan määrän kukkasipuleita Hollannilta kiitokseksi siitä, että tulppaani- Hollannin kansalliskukka - päätyi Hollantiin juuri Turkin kautta. Nyt niitä kukkii jo miljoonittain joka puolella Istanbulia. Siellä asuessani lähettelin kuvia ystäville kukkaloistosta kun Suomessa vielä oli lunta maassa. Nyt olen asunut jo melkein parikymmentä vuotta Suomessa ja vaikka kaipaankin Välimeren värejä ja tuoksuja, niin jotain niin hellyttävää on tässä meidän keväässämme. Vaatimatonkin sini- tai valkovuokko herättää tunteet pintaan. Kirjaimellisesti koko luonnolla - meilläkin - on kevättä rinnassa. Mitä se sitten tarkoittaakaan... Kuvakertomusta Espoon keväästä
Kevättunnelmia
Sää on ollut viime aikoina niin kurja, että olen ottanut lähinnä vain sisäkuvia tai selaillut vanhoja albumeja. Ulkokuvat ovat olleet täynnä takatalven lunta ja räntäsadetta. Nyt oli päästävä kuvaamaan, ulkona oli aurinkoa! Ilta oli kuitenkin jo pitkällä ja aurinko alkoi laskea. Ajoin Länsiväylää kaupunkiin ja pelkäsin, etten ehdi rantaan ennen auringonlaskua.
Oli pakko pysähtyä paluumatkalla Salmisaareen, vaikka Lauttasaaren rannalla olisi ollut kauniimpaa. Kova tuuli puhalsi ja kiiruhdin kirjaimellisesti tukka putkella Oikeustalon parkkipaikalle täyttämään iPhonen muistikortin kuvilla ja videonpätkillä. Paljonhan vanhan iPhone 5:n 16 Gt kortille ei mahdu, mutta muutamasta onnistuneesta kuvasta olisin jo ollut iloinen. Instagramiin oli jo heti parkista pakko laittaa pieni videonpätkä.
Pettymys oli sitten kotona suuri, kun näin kuvat isommalla näytöllä. Edes picasa eikä fotari auttanut. Tosin näillä taidoilla se ei ole ihmekään, kuvaamisen eikä kuvankäsittelynkään suhteen minulla ole mitään koulutusta, opettajaa tai edes laitteita. Välineurheiluahan valokuvaus toisaalta on, mutta kyllä jotain silmää pitää kuvaajallakin olla. Ilman kuvankäsittelyä mitään kuvaani ei voisi laittaa nähtäville… Olen kuitenkin niin ihastunut kuvaamiseen, että pakko tästä on jotenkin päästä kehittymään. Kurssille? Itseopiskelua (nettihän on täynnä kaikenlaisia oppaita)? Kisälliksi jollekin mestarille?
Sisareni on taidemaalari, isoäitini ja isäni kirjoittivat runoja, veljeni ja toinen sisareni ovat olleet kouluaikoina erittäin lahjakkaita kuvataiteissa – miten minusta sitten tuli insinööri (joka ei tosin tehnyt päivääkään oikeita insinöörin töitä) ja markkinointipäällikkö? Nykyisen kouluttajan sisällä sykkii kuitenkin taiteilijan sydän, mutta tähän saakka minulla ei ole ollut rohkeutta toteuttaa haaveitani (vai onko se ollut vain saamattomuutta? Vesiväritkin olen saanut jo kerran lahjaksi, öljyvärit vietiin takaisin…). Ehkä kärsivällisyyteni ei riitä maalaamiseen ja sen opetteluun? Valokuvauksessakin tarvitaan kärsivällisyyttä, mutta se on silti erilaista. Se kiehtoo. Ja varsinkin se, mitä kuvasta voi saada aikaan. En halua minkään taiteenlajin sääntöjen rajoittavan. (Taiteen opetuksessa sanotaan tosin, että ensin on opittava säännöt, jotta niitä voi rikkoa.)
”Olen tehnyt elämästäni performanssitaidetta” kertoi minulle eräs laitapuolen kulkija aikoinaan ja tunsin jotenkin sen määritelmän kolahtavan myös omalla kohdallani. ”Minulla on taiteilijan kaikki viat, muttei mitään lahjoja” hän jatkoi. Niinpä…
Valokuvaus ja pienten juttujen kirjoittaminen blogiin toimivat hyvinä harjoituksina myös kouluttajalle. Jos me edellytämme opiskelijoilta oppimispäiväkirjaa, niin miksi emme pitäisi sellaista itse? Onko liian noloa paljastaa myös heikkouksiaan ja esitellä vaikkapa niitä omia alkeellisia valokuvia? Monet seuraavat blogeista kauniiden ja rohkeiden elämää, kun eivät itse uskalla elää. Kuka haluaa lukea arjesta, kun sitä riittää omastakin takaa? Kiiltokuvablogien takana voi kuitenkin olla monenlaista ”arkea”, mutta viihteenä sillä on jo vakiintunut paikkansa. Kauniit kuvat ovat tärkeä osa kokonaisuutta ja siksi valokuvauksesta on tullut harrastajillekin niin tärkeätä. Toimittajat ja parhaat bloggarit ovat sekä itse hyviä kuvaajia että osaavat myös hyödyntää ammattivalokuvaajia. Valokuvaaminen on monen mielestä nyt digiaikana niin helppoa, mutta todellisuudessa hyvien kuvien ottaminen on todella oma taiteenlajinsa. Tosin somessa kuvat ovat lyhytikäisiä, melkeinpä kertakäyttötavaraa. Kännykkäkuvat kelpaavat useimpaan tarkoitukseen aivan hyvin. Kuvaamisen sietämätön keveys… Flickr Tulevat kotitalousopettajat Elina Nieminen ja Netta Alhainen pitivät 31.3. Helsingin yliopistolla hienon havaintoesityksen andalusialaisesta keittiöstä. Keittiön kautta kulttuuriin –kurssin ansiosta pääsin mukaan seuraamaan esitystä. Itse en tunne espanjalaisesta keittiöstä juuri muuta kuin tapakset, paellan ja gazpachon (juomapuolesta sangria, Riojan viinit ja cava sentään ovat tutumpia), joten odotukset olivat korkealla. Parissa tunnissa nyt ei kovin syvällisesti asiaan ehdi perehtyä, mutta esityksen vetäjät ansaitsevat kyllä kiitettävän työstään. Prezin avulla tehty pikakatsaus antoi hyvän läpileikkauksen aiheesta ja havaintoesitykset menun eri ruokalajien valmistuksesta näyttivät työn vaiheita käytännössä. Espanjalainen keittiö jakaantuu kuuteen eri pääalueeseen, joista erityisesti eteläinen Andalusia on saanut vaikutteita myös maurien keittiöstä. Arabien perua ovat runsas riisin, sitruunan, kuminan ja sahramin käyttö. Muut alueet ovat pohjoisespanjalainen, länsi- ja keskiespanjalainen, itäespanjalainen sekä Baleaarien ja Kanarian keittiöt. Yhteistä kaikille ovat kuitenkin oliiviöljy, leikkeleet (erityisesti Serrano ja Iberico) ja viinit. Andalusia tuottaa noin kolmanneksen Euroopassa käytetystä oliiviöljystä. Usein luullaan, että ranskalainen keittiö olisi antanut esikuvia lähialueille, mutta asia on joidenkin mukaan toisin: ranskalainen keittiö on saanut ennemminkin vaikutteita Espanjasta kuin toisinpäin. Itse turkkilaisen keittiön paremmin tuntevana erot Välimeren länsi- ja itäosankin välillä ovat mielestäni myös suuret, vaikka yhteisiä aineksia paljon onkin. Sherry on Espanjassa tavallista niin ruokajuomana kuin ruoanlaitossa. Tapaksetkin olivat alun perin pelkkiä leipäpalasia, joilla suojattiin sherrylasillista kärpäsiltä, myöhemmin niihin vasta alettiin lisätä erilaisia päällysteitä. Tapas-kulttuuri baareineen on kotoisin juuri Andalusiasta. Sangrian ohjeita löytyy netistä valtava määrä ja vaikka en itse ole koskaan ollut sangrian ystävä, yllätyin esittäjien tekemän version maukkaudesta. Sitä taidan tehdä kesällä illanistujaisiin. Alkoholittomaan sangriaan kannattaa muuten esittäjien vinkin mukaan käyttää mieluummin rypälemehua kuin alkoholitonta viiniä. Espanjalainen sangria (a la Elina & Netta) 2 pulloa punaviiniä 1 1/2 litraa sitruunalimonadia 1 3/4 dl sokeria 1 sitruuna 1 appelsiini (2 kypsää ja pehmeää persikkaa) 1 hiukan vihertävä banaani 10 mausteneilikkaa 1 kanelitanko 1. Kaada punaviinit boolimaljaan. Lisää sokeri ja sekoita hyvin, sokerin määrää voi vaihdella maun mukaan. 2. Kuori koko sitruunan kuori yhteen pitkään spiraalin muotoon, työnnä mausteneilikat sen jälkeen kuoreen kiinni ja lisää viinin sekaan kulhoon. 3. Leikkaa hedelmät palasiksi ja lisää sekaan. Lisää myös kanelitanko ja sekoita hyvin puulusikalla. 4. Peitä boolimalja tuorekelmulla ja anna makujen sekoittua muutaman tunnin ajan, mitä pidempään sitä parempi. 5. Laita boolimalja ja sitruunalimonadi viilenemään jääkaappiin. Sekoita sitruunalimonadi ja punaviiniseos keskenään juuri ennen tarjoilua. 6. Lisää halutessasi jääpaloja sekaan. Jälkiruokana oli ”taivaallista läskiä” eli Tocino de cielo –vanukasta. Suomalaiseen makuun jälkiruoka oli ehkä liian äkkimakeata, mutta itselläni ei ollut mitään vaikeuksia, ovathan turkkilaisen keittiön helvat ja baklavat totuttaneet makeuteen (ikävä kyllä). Vanukas sisälsi vain sokeria, keltuaisia ja vettä… Koostumus voi olla vaikea saada kohdalleen, joten osa vanukkaista pysyi hienosti kasassa, mutta omalle kohdalla sattui hieman löysempi läski. Keittiö on matkailijan paras avain eri maiden kulttuureihin. Ruoalla ja ruokailulla saattaa olla eri merkitys kuin meillä. Espanjassa yhteinen ruokailuhetki on tärkeä niin perheissä kuin ystävien keskenkin. Espanjassa aamiainen on kevyt, lounas syödään iltapäivällä, tapasbaareihin poiketaan töiden jälkeen ja päivän pääateria syödään vasta tosi myöhään illalla. Kuitenkaan espanjalaiset eivät ole sen lihavampia tai sairaampia kuin suomalaiset... Uudessa kohteessa kannattaa myös rohkeasti kokeilla eri makuja ja unohtaa oma kapea näkemyksemme siitä, mikä on syötävää. Palataan tähän, kun jatketaan turkkilaisesta keittiöstä… |
Archives
December 2022
AuthorEija Tervo - Photographer and Instructor of marketing and social media, from Espoo, Finland. Categories
All
|