EIJA TERVO PHOTOGRAPHY
  • Portfolio
  • Minusta
  • Yhteystiedot
  • In English
  • Blogit
    • Art
    • Blog

Åminne mielessäin

28/12/2022

0 Comments

 

Kartanoita ja vanhoja taloja

Picture
Joulukuussa 2022
Yksi lempikohteistani Espoossa on Åminnen kartano Kurttilassa. Kartano on Espoon kaupungin omistuksessa ja on ollut tyhjillään jo useamman vuoden. Kaupungilla ei ole sille käyttöä ja sen tarkoituksena onkin myydä kartano. Se on kuitenkin suojeltu ja voidaan kunnostaa vain rajattuihin käyttötarkoituksiin. Kortteli oli tarkoitettu yleisten palveluiden käyttöön, mutta jatkossa se on tarkoitus asettaa asuin-, liike- ja toimistorakennusten alueeksi. Vielä ei ole ollut - ainakaan julkisuudessa - tietoa mahdollisista ostajista. Kartanon ympäristö on kaavoitettu pientaloalueeksi siten, että kartano, sen puutarha, autotalli ja kartanon takana oleva historiallinen alue suojellaan jatkossakin.

Åminne nimenä alueella on ollut 1830-luvulta asti, mutta nykyisen kartanorakennuksen pohjoispuolella on myös historiallisen ajan kyläpaikka Mulby/Petas. Eli asutusta samalla mäellä on ollut jo keskiajalta alkaen.

Kaupunki teetti kartanosta yhdessä Saatsi Arkkitehdit Oy:n kanssa kattavan rakennushistoriaselvityksen. Selvityksessä on paljon hienoja vanhoja kuvia kartanon vaiheista, kannattaa lukea!

​Toivottavasti tämä helmi saadaan pian kuntoon ja meille kaikille yhteiseen käyttöön!

PS. Kiitokset Espoon kaupungimuseolle lisätiedoista!

Lähde

0 Comments

Järvikylä ja Sågars

10/11/2022

0 Comments

 
Lue myös Kartanoita ja vanhoja taloja
Picture
10/2022
Picture
Kuva: Matti Huuhka, Espoo KAMU - 1983
Träskbyn eli Järvikylän alue on valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä viljelymaisemineen ja arvokkaine vanhoine rakennuksineen. Alueella on asuttu jo kauan:  peltojen vierestä on löytynyt useita kivikauden asuinpaikkoja.  Träskbyn kylä kuuluu Espoonkartanon alueeseen. Kuvissa (yllä) oleva Sågars oli "Espoon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema" -kirjan mukaan vuonna 1540 yksi Träskbyn kolmesta talosta. Se oli aluksi niistä köyhin ja oli välillä tyhjilläänkin, mutta 1600- ja 1700-lukujen vaihteessa se sai Espoonkartanon rälssilampuotitilan aseman. Nykyinen päärakennus on todennäköisesti ollut samalla paikalla jo satoja vuosia, tosin sitä toki on jatkettu ja muuteltu vuosien saatossa.

Löysin tämän idyllisen kylän sattumalta etsiessäni uusia kuvauskohteita Espoonkartanon alueella. En ollut aiemmin perehtynyt alueen historiaan tarkemmin, vaikka kartanon alue siltoineen ja koskineen oli jo tuttua, olinhan vieraillut alueella kuvaamassa eri vuodenaikoina. Tällä kertaa poikkesin kuitenkin uudelle sivutielle - ja aivan kuin olisin sukeltanut ihan toiseen aikakauteen!

Otin muutamia kuvia.  Yhtä vanhaa pellolla ollutta rakennusta kuvatessani viereeni tuli paikallinen isäntä, joka ihmetteli, miksi kuvasin. Kun kerroin ihastuneeni maisemaan, hän esitteli vastapuolella olleen Sågarsin talon ja kertoi, että sinnekin saisi tulla kuvaamaan, talo olisi todella vanha ja varmasti mielenkiintoinen. Silloin en kehdannut mennä ja se harmittaa vieläkin! Ehkä uskallan nyt tämän kirjoituksen jälkeen?

Lainasin kirjastosta "Espoon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema" -kirjan, josta löytyi lisää tietoa kylästä. Kirjassa Sågarsin päärakennusta kuvataan seuraavasti: "Rakennushistorialtaan mielenkiintoinen, hyvin säilynyt, vanha päärakennus. Kaunis pihapiiri. Tärkeä osa Träskbyn kylä- ja maisemakokonaisuutta."

Vanhan kylätien ja talon välissä on vaikuttava vanha kiviaita. Kesällä ympäröivät pellot ja kylän muut vanhat rakennukset ovat kauneimmillaan, mutta myös syksyn värit ovat kylässä upeita. Mankinjoki halkoo peltomaisemaa ja luo oman viehätyksensä alueelle. Järvikylän alue on suojeltu ja mikäli sinne tehdään uudisrakennuksia, ne täytyy hyväksyttää ja niiden tulee sopia alueen ilmeeseen. (Haasteita on ollut lupien saamisessa, mutta lähinnä Espoon rakennusvalvonnan ruuhkautumisesta johtuen).

Hienoa, että tämä arvokas kylä säilyy!
Picture
2019
Huom. Kiitokset vielä Espoon kaupunginmuseolle, joka ystävällisesti digitoi kolme uutta Matti Huuhkan kuvaa Sågarsista! Erkki Härön kuva Träskbyn kylätiestä löytyy myös Finnasta.
0 Comments

Kartanoita ja vanhoja taloja

2/11/2022

0 Comments

 
Old houses and manors - new series
Picture
Navalan kartano, Kirkkonummi 10/2022

Johdanto

Olen edesmenneiden isäni Unto Tervon ja isoäitini Toini Eerolan tapaan vanhojen talojen ja kartanoiden lumoissa. Isoäitini oli viettänyt lapsuutensa isosiskonsa kartanossa ja oli saanut sieltä innoituksensa kartanokulttuuriin ja erityisesti puutarhanhoitoon. Siirtyessään sotavuosien jälkeen ison talon emännäksi Kalvolaan hän toi tullessaan puutarhamallin, jonka erikoisia kukkia ja kasveja naapurit ihmettelivät - ja lopulta alkoivat itsekin kasvattaa. (Isoäidin ("Suurmummin") ja minun yhteisistä seikkailuista myöhemmin lisää). Isäni taas oli historiasta kiinnostunut, eikä arkaillut ajaa vanhojen talojen pihaan kyselemään - äitini kauhuksi - talojen historiasta.

Olen kamerani kanssa kierrellyt pitkin Espoota ja Kirkkonummea miettien monien näkemieni kohteiden aikaisempia vaiheita. Kaikista ei ole perinteisellä google-haulla löytynyt paljonkaan tietoa. Onneksi on Helmet, Finna ja Espoon kaupunginmuseo!

Espoossa ja Kirkkonummella on paljon näitä historiallisia paikkoja, taloja ja kartanoita, joiden säilymistä niin kovasti toivon. Osa rakennuksista on yksityisomistuksessa ja uskonkin, että niihin panostetaan. Entä sitten kaupungin/kunnan omistamat kiinteistöt, joiden kunnostamiseen ei ole resursseja? Miten niiden tulevaisuus taataan? Yksityisomaisuuteen päätyminen on tietysti yksi ratkaisu, mutta silloin me historian harrastajat emme pääse enää käymään ja kuvaamaan niissä. Mikä taho pystyisi kunnostamaan vaikkapa Åminnen kartanon yhteiseen käyttöön? Voisihan siinä olla asuntojakin, kunhan alakerrassa olisi kahvila tai galleria. Usein näiden rakennusten pihat ja puistot ovat täysin villiintyneitä. Kuinka upeita niistä saisikaan oikeissa käsissä!

Tavoitteenani on kerätä juttusarjaan kuvia ihailemistani paikoista ennen ja nyt -kuvien kera. Joitakin kohteita olen kuvannut jo useamman kerran, ja jatkan edelleen. Finnasta ja Espoon kaupunginmuseolta saan lisää kuvia. Ehkäpä tästä projektista syntyy vielä kuvakirja?

Picture
Åminnen kartano, Kurttila 04/2020
Picture
Åminnen kartano talvella (1979 - 1982) - Kuva: Toivo Kalliomäki / Espoon kaupunginmuseo

Lähteitä

Olen innolla tutustunut Espoon kaupunginmuseon ja Finnan kokoelmiin sekä lainannut kirjastosta monta eri teosta. Tässä mieluisimmat:
  • Espoon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema (Espoon kaupunginmuseo, Erkki Härö)
  • Signe Brander Suomen kartanoissa (SKS, toim. Irma Lounetvuori & Sirkku Dölle)
  • Maatilojen Espoo (Espoon perinneseura)
  • Oivalluksia Espoosta vuosien varrelta (Espoon perinneseura, Mauritz Hellström)
  • Kuninkaantie Espoossa (Espoon kaupunki, Itkonen-Kirvenniemi-Hämeri)
  • Kuninkaantie - Kungsvägen
  • Herrgårdar och Rusthåll i Helsingforstrakten (Schildts, Bo Lönnqvist, 2009)
  • Gods och Herresäten i Finland (Ragna Ahlbäck, 1946)
  • Suomalainen kulttuurimaisema (Tammi, Tapio Heikkilä, 2000)
  • Kirkkonummen rakennuskulttuuri (Sigbritt Backman)
  • Aurora Karamzinin ja Träskändan kartanon tarina (Espoon perinneseura, Kivimäki-Uotila, 2016)
  • Hortus Fennicus - Suomen puutarhataide - (kuvat Taneli Eskola, 2001)

Suosikkialueitani Espoossa ovat Järvikylä (Träskby), Kurttila, Kauklahti, Träskända, Glims ja Finns. Kirkkonummea vasta tutkin tarkemmin, mutta nyt jo vanhat kartanot Navala ja Eerikinkartano ovat päässeet listalleni.

​Matka jatkuu, ja lisätiedot tuovat varmaan taas uusia kohteita tulevaan sarjaani!


​
0 Comments

Katuvalokuvauskurssilla

28/7/2021

0 Comments

 
Picture
Minua on aina pelottanut kuvata ihmisiä, varsinkin kadulla. Miksi se on niin vaikeaa? Kuitenkin katukuvaus olisi niin mielenkiintoista!  Ihailen kuvaajia, jotka löytävät niitä arkipäivän helmiä ihan tavallisesta kaupunkiympäristöstä. Kun katson omaa kuvavirtaani instassa, häpeän. Tylsää maisemaa tai tylsiä rakennuksia, kuollutta kuvaa.

Päätin tänä kesänä, että teen asialle jotain. Tilaisuus tuli, kun Valokuvataiteen museo ilmoitti katuvalokuvauskierroksista. Ilmoittauduin Jaana Rinteen kierrokselle 27. heinäkuuta 2021. Jaana on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kuvaaja, jonka kierroksella oli tarkoitus tarkastella naisen katsetta katuvalokuvauksessa.

En ollut aiemmin pohtinut tätä puolta kuvauksessa. Onko naisen katse erilainen? Itse luulin olevani neutraali, mutta kun jälkeenpäin tarkastelin kuviani, kyllä ne useimmiten kohdistuivat huomiota kiinnittäviin naisiin. Mutta huomio ei ollut miesmäistä huomiota, vaan ehkä hieman kateellista katsetta siitä, että joku uskaltautuu erottautua joukosta. Hattuja, tatuointeja, rohkeata omaa tyyliä. Jos Jaana Rinne sanoo olevansa "every woman I photograph", niin minä taidan haluta olla sellainen nainen, jota kuvaan...

Kierroksella saimme myös tehtäviä. Ensimmäinen (lämmittely)tehtävä oli ottaa kontakti johonkin ihmiseen auringonkukan avulla. Tietenkin luovuus oli sallittua, eli kukan saattoi hyödyntää toisellakin tavalla. Itse kuvasin kolme kuvaa. Ensimmäisessä kuvassa kukka oli kahden tyylikkään city-ystävän käsissä. Julkaisulupakin tuli suullisesti, eivätkä naiset halunneet kuvaa itselleen ("meistä on jo niin paljon yhteiskuvia"). Toiseen kuvaan löysin viehättävän hatun ja sen alta ujosti hymyilevän naisen. Hän ainakin ilahtui huomiosta. Kolmannen kuvan otin yksinäisestä auringonkukasta oliivipuun juurella.

Picture
Picture
Seuraavassa tehtävässä tuli tarkastella naista ajatuksella "I am every woman I photograph". Tehtävä olikin vaikea. En löytänyt mieleistäni, mutta yksi kuva puhutteli minua erityisesti. Vanhempi nainen käveli ylväästi kävelykepin kanssa. Koska minullakin on kävelyvaikeuksia, haluaisin pystyä yhtä ylväästi kantamaan tämän rikkinäisen kroppani... Toisessa kuvassa tuuli paljastaa naisen polven takana olevan tatuoinnin. Naisen käsivarsi on myös täynnä tatuointeja. Minullakin on tatuointi (tai oikeastaan puolikas, jäi aikoinaan kesken), mutta yritän aina piilottaa sen. Kolmas tähän tehtävään liittyvä kuvani oli puhelimeen puhuva, hyvin hoikka mustiin pukeutunut nainen. Jälleen toivekuva?
Picture
Picture
Picture
Matkalla seuraavaan kohteeseen ottamaan wellfietä (selfien, jota ei muokata somen "vaatimaan" tyyliin, vaan joka olisi oikeasti minä ja joka voimaannuttaisi) kuvasin ryhmäämme ja muutamia minua kiinnostaneita kohtia reitin varrella.
Picture
Picture
Picture
Picture
Wellfie olikin haasteellinen tehtävä. Mietin, saisinko vangittua heijastuksen näyteikkunasta, mutta päädyin kuitenkin tekemään kaksoisvalotuksen kännykällä (siis Snapseedin avulla). Jääköön se nyt tässä näyttämättä (kuten en näyttänyt ryhmällekään), mutta otin siitä itselleni kotitehtävän: minkälainen olisi minun wellfieni? Oli kuitenkin hienoa, kuinka rohkeasti kaikki jakoivat omia kuviaan.
Picture
Matkalla kohti viimeistä tehtävää - lokkien kuvaamista Kauppatorilla - sain pari kiinnostavaa kohtausta talteen, nimittäin nuorten tyttöjen kujeilun, teinipoikien kolttosen (jonka varsinaista tapahtumaa en ehtinyt vangita; rikkoivat lasia katuun ja karkasivat) ja korona-ajan nyrkkitervehdyksen.
​
Picture
Picture
Picture
Espalla riitti väkeä. Kaikki olivat varmaan tietoisia, että helteet loppuvat ja että sadetta saataisiin seuraavina päivinä enemmän kuin tarpeeksi. Kiire nauttia vielä auringosta...
Picture
Jaana Rinne kertoi vielä omasta kuvaamisestaan ja siitä, kuinka nykyisillä kännyköillä saa vähintään yhtä hyviä kuvia kuin digikameroilla. Hän on aloittanut kuvaamisen vasta muutama vuosi sitten ja kuvaa pääasiassa kännykällään. Katukuvaus ei ole välinelaji, kuvan sisältö on tärkeämpi kuin laite, millä se on otettu. Valokuvaajan katse...

Jaanan instagram

​
Herkullisia lokkikuvia oli nyt vaikea kalastaa, kun toriaika oli ohi ja Staran autot olivat jo puhdistaneet jätteet kiveyksen pinnasta.
Picture
Picture
Vaikka paikat väsyivät ja oli kiire noutamaan autoa, niin päällimmäiseksi jäi kiitollisuus retkestä! Se oli hyvin järjestetty, Jaana Rinne mielenkiintoinen opas ja ryhmä todella mukava. Tällaista lisää ja ehkä minustakin vielä tulee oikea katuvalokuvaaja! Tosin ensi kerralla lähden mukaan pienemmällä kameralla...

#valokuvamuseophotowalk


Valokuvataiteen museon kurssit
0 Comments

Tervetuloa valo!

26/5/2021

0 Comments

 
My photos at the Art Exhibition Welcome Light! at Gallery Alli, Kerava.

Tervetuloa valo! 11.-23.5.2021 Galleria Alli, Paasikivenkatu 9, 04200 Kerava

PicturePäivi Sivonen

​​​Galleria Allin näyttelyssä oli omien valokuvieni lisäksi esillä Seija Floderuksen valokudonnaisia sekä Päivi Sivosen valokuvia. Yhteistä meille on paluumuuttajuus ja elämän suuret muutokset: me kaikki olemme asuneet vuosia ulkomailla ja kokeneet elämässämme monenlaisia vaiheita. Elämä on tuonut sekä saavutuksia että menetyksiä. Näyttelyn aiheen ”Tervetuloa valo!” oli tarkoitus tuoda esille meille tärkeän, yhteisen teeman sekä taiteessa että elämässä. Elämässäkin on eri vuodenaikoja, mutta tärkeintä on valo, joka aina jossain vaiheessa taas saapuu ja kirkastaa kaiken. 



Seija Floderuksen kudotut työt ovat ainutlaatuisia yhdistelmiä kupariloimesta, silkistä, puuvillasta ja pellavasta. Kuviot niihin syntyvät merilasista ja teoksiin mukaan kudotuista valokuiduista. Kansainvälisyys, ehtymätön rakkaus luontoon ja mielenkiinto kudottuun taiteeseen ovat hänellä kantava voima luovuuteen.

Päivi Sivonen kulkee mielellään kameran kanssa sekä luonnossa että kaupungissa kuvaten löytämiään pieniä yksityiskohtia. Valo, värit ja muodot ovat tärkeitä hänen kuvissaan. Näyttelyssä esillä olevassa teossarjassa hän on pyrkinyt kuvaamaan, miten erilaista valo on eri vuodenaikoina.

Omat näyttelytyöni olivat pieni katsaus Suomen luontoon.


​Tervetuloa valo! -näyttelyssä olleet työni
Kuvat 65 e/kpl, 20cmx30 cm, Ribba -kehykset 30cmx40 cm, valkoiset kehyskartongit
​Hinnat noudettuna Espoosta, postituskulut 10 e.
0 Comments

Kesän kynnyksellä

14/5/2021

0 Comments

 
Picture
Kevät vierähti kevättä odotellessa. Kevään sijasta tulikin kesä. Yhden päivän aikana luonto havahtui horroksestaan, ja nyt mennään niin kovaa, ettei kuvaaja pysy perässä... Kirsikankukat peittyvät jo lehtien taakse, valkovuokkokentät loistavat enää vain varjoisissa metsissä. Rentukoita näin tänään ensimmäistä kertaa. Ja tietenkin juuri tämän henkeäsalpaavan vauhdin keskellä kamerani perusputki sanoi sopimuksensa irti! Se toinen (niin, objektiiveja vain kaksi!) on niin raskas, että autolla pitäisi päästä ihan kohteen viereen. Ei kuulosta luontokuvaajan valinnalta. Mutta jalat eivät vielä kanna kunnolla, on pakko tunnustaa tosiasiat.

Meillä on juuri näyttelykin menossa. Keravalla Kuumart ry:n Alli-galleriassa on esillä Seija Floderuksen metallikudonnaisia sekä Päivi Sivosen valokuvataidetta. Muutaman maisemakuvan sain sinne valmisteltua, mutta nyt harmittaa, etten panostanut enemmän. Olin aika varma, ettei näyttelyä pystyttäisi pitämään koronarajoitusten vuoksi. (Selityksen makua?). No, saimme ollakin ensimmäiset, jotka tauon jälkeen toteuttivat näyttelynsä. Lehteenkin päästiin varmaan juuri siksi. 

Mitä tämä kesä tuo tullessaan? Terveyttä? Iloa? Matkoja (vihdoin)? Perheen ja ystävien tapaamista? Töitä ja tuloja taiteesta? Uutta virtaa kuvaamiseen (ja uusia laitteita)? 

Lotto tehty.
0 Comments

Joulutervehdys

23/12/2020

0 Comments

 
Picture
Vuosi 2020 oli monessa mielessä erikoinen. Kuka osasi viime jouluna ennustaa, että tänä vuonna emme kokoonnukaan yhteen, vaan vietämme jokainen joulua pienessä piirissä. Ja että pelkäämme saavamme koronan, ennen kuin saamme rokotteen. Ja että jos koronan saamme, meneekö se kevyesti ohi vai kuulummeko siihen pieneen joukkoon, jolle se onkin kriittinen ja jopa hengenvaarallinen? Kuka olisi uskonut, että suomalaiset kulkevat maskit kasvoillaan? Ja että matkailu loppuu kuin seinään ja että ravintolat ovat tyhjillään? Ja että Euroopassa rajoitetaan liikkumista?

Mitähän vuosi 2021 tuo tullessaan? Valokuvaajalle ei juuri peruskeikkoja pukkaa, mutta nyt täytyykin ikuistaa ilmiöitä ja dokumentoida tätä outoa maailman tilaa, vaikka ilman korvausta...

Rauhallista Joulua ja parempaa uutta vuotta 2021!
0 Comments

Mitä korona opetti?

20/9/2020

0 Comments

 
Picture

​Mitäkö korona on meille antanut ja opettanut? Käsienpesua ja desinfiointia. Suusuojia. Turvavälejä. Hihaan yskimistä. Vilkun käyttöä (ei liikenteessa edelleenkään). Kotimaan tuntemusta. Kankeiden eurooppalaisten poskisuudelmien ja halailujen välttämistä (ei vaikeata). Eristäytymistä (ei vaikeata sekään). Uutisten jatkuvaa seuraamista. Small talkia (säästä ei jaksa aina vääntää).

Miten korona on sitten meitä ylevöittänyt? Ei mitenkään. Keskiluokka kärvistelee, kun ei pääse jonottamaan Louvreen. Nyt se jonottaa Karhunkierroksella riippusillalle ja huokailee kotimaan kauneutta. Yläluokka pääsee edelleen Nizzaan kakkosasunnolleen. Vähävaraisiin rajoitukset eivät vaikuta, ei sitä ennen koronaakaan matkusteltu.

The New Normal taitaa olla aika epänormaalia, eikä ainakaan ylevöitä niitä tuhansia, joiden työpaikka menee alta. Uutta liiketoimintaa pitäisi synnyttää siitä osaamisesta, joka nyt "vapautuu". Kovin innovatiivinen pitää olla, että keksii uutta bisnestä asiakkaille, joilla ei ole ostovoimaa.

​Arvomaailma kuulemma muuttuu kriisissä - sitä odotellessa voi siis kehittää siihen uuteen arvomaailmaan sopivia tuotteita ja palveluja. Aivot ovat kuitenkin monella sokin jäljiltä niin jäissä,  ettei ilman masennuslääkeboostausta jaksa edes arkipäivän rutiineja.

Miten sitten valokuvaaja selviää kriisistä? Hääkuvaajilla ja reportaasikuvaajilla riittää keikkoja, mutta muiden toimeksiannot ja kuvien myynnit ovat hyytyneet. Miten tässä uudessa normaalissa löytyisi nyt se polku, jolla saa toimeentulonsa varmistettua? Maailma on siirtynyt verkkoon, mutta millä ansaintalogiikalla siellä saisi taiteestaan tuloja?

Henkisyys ja mielenrauha ovat yhä vahvempia tuulia, ja taiteella voisi olla tässä tärkeä rooli. Mutta taidetta täytyy tuoda uudella tavalla mukaan, sillä enää ei kotiin välttämättä haluta hankkia yhtään enempää tavaraa, eikä teatteriinkaan uskalleta lähteä.  Tuleeko tilalle siis virtuaalitodellisuuden mahdollistamat elämykset?

Virtuaalielämyksissä ei ainakaan ole koronavaaraa, joten uusiin tekniikan mahdollisuuksiin  perehtyminen taitaa olla yksi viruksen tärkeimmistä opetuksista. Tähän maailmaan pitänee valokuvaajankin siis sukeltaa ja löytää sieltä se oma niche...

​
https://www.ficom.fi/ict-ala/tilastot/lis%C3%A4tty-todellisuus-ja-virtuaali-todellisuus

https://vrfinland.fi/fi/virtual-reality-finland-ry/


Picture
0 Comments

MyHelsinki: Talvipuutarha

2/11/2019

1 Comment

 
Photos of one of my favourite places in Helsinki, the Winter Garden in Töölö
Picture

Nyt kun ulkona luonto alkaa vaipua talviuneen, voi kesää jatkaa Talvipuutarhassa. Helsingin Töölössä sijaitseva Talvipuutarha on todellinen keidas kasvien ystävälle: niitä on yli 200! Talvipuutarhassa on kolme erilaista kasvimaailmaa. Sisääntulon jälkeen oikealla on Kaktushuone, jossa on myös viehättävä orkideaseinä. Kaktushuoneessa on hieno kokoelma erikokoisia ja erinäköisiä kaktuksia ja mehikasveja. Erityisen upeita ovat huoneen valtavat rahapuut, agaavet ja  aaloet. 

Tuloaulasta vasemmalla on eksoottinen Palmuhuone. Palmuhuoneen erikoisuus on kukkivien kasvien ympäröimä parvi, jonka alla on pieni vesiputous ja karppiallas. Palmuhuoneessa on palmujen lisäksi huonekuusia ja muun muassa yli satavuotias kameliapuu.

Palmuhuoneesta pääsee valoisaan Länsisiipeen, jossa sijaitsee viihtyisä oleskelualue. Tila onkin ahkerassa käytössä. Tällä kertaa joukossa oli eväitään nauttivia eläkeläisiä, opiskelijoita, vammaisryhmä, läppärillä etätöitä tekevä viestintäammattilainen sekä koiransa kanssa laatuaikaa viettävä tyylikäs nainen. 

Kokeilin Nikonin peilitöntä 1V3-kameraa ensimmäistä kertaa sisätiloissa, ja  tuloksia voi tarkastella alla olevasta kuvagalleriasta. Talvipuutarhassa saa kuvata, mutta lisälaitteiden käyttö ei ole sallittua, joten jalustaa ei voinut hyödyntää. Tähän testaukseen siis sallittakoon lievät epätarkkuudet... Kuvaamiseen paikalla on aika tarkat säännöt. Matkamuistokuvia saa ottaa, mutta mikäli niitä julkaisee esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa, tulisi paikan toiveen mukaan kuvauspaikka mainita. Potrettikuvauksiin pitää pyytää lupa pari viikkoa etukäteen ja niitä voi sitten ottaa aukioloaikoina (jalustaa ei saa silloinkaan käyttää).
Lisää kuvaamisesta.

Kesällä paikan viehätystä lisää värikäs etupihan Ruusutarha. Ruusuja on yli 3000. Vielä nytkin löytyi kukkivia ruusuja, joihin pakkanen tosin oli lisännyt valkoisen kuurakuorrutuksen. Muotoon leikatut lehmukset olivat paljaat - viime viikon kylmät ilmat tuulineen olivat jo tiputtaneet niistä viimeisetkin lehdet.

Talvipuutarha on avoinna ti 9–15, ke–pe klo 12–15, la–su klo 12–16. Se on suljettu maanantaisin (kasvien huoltopäivä) sekä jouluaattona ja -päivänä ja juhannusaattona ja -päivänä. Talvipuutarha on esteetön. Talvipuutarhan omistaa Helsingin kaupunki ja sinne on vapaa pääsy. Osoite on Hammarskjöldintie 1 A.

Talvipuutarha on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka kaikkina vuodenaikoina. Aina löytyy jotain kukkivaa. Erityisen suosittuja ajankohtia ovat kuulemma joulu ja pääsiäinen. Jouluna kukkivat joulutähdet, atsaleat, tulppaanit, amaryllikset, hyasintit ja kielot. Seuraava käyntini ajoittuu siis lähelle joulua!

Kuvagalleria maaliskuu2018

Kuvagalleria kesäkuu 2016


Lue lisää:
hel.fi/talvipuutarha 
Talvipuutarhan esite

Vihreät Sylit (Helsingin kaupunkiympäristön toimialan puistosivusto - suosittelen!)

Kuvagalleria

Klikkaamalla näet kuvat oikeassa koossa
Länsisiipi
Aula
Kaktushuone
Kiinanruusu
Länsisiiven orkideat
Palmuhuone
Palmuhuoneen suihkulähde ja karppiallas
Palmuhuone
Erkkeri Palmuhuoneessa
Picture
Muotopuutarha ja näkymä Töölönlahdelle
1 Comment

Syksyn väriloistoa

18/10/2019

1 Comment

 
Autumn foliage photos from Finland (text in Finnish)
Picture

Syksy on ollut jälleen kaunis. Ankeata marraskuuta odotellessa olemme saaneet nauttia upeasta ruskasta myös täällä etelässä.

Iloa on löytynyt siis läheltä. Kotipihan pensaista ja lähialueen metsistä on saatu hienoja kuvia talteen. Ensimmäiset pakkasyöt ovat tuoneet väreihin hienoja sävyjä, ja toisaalta sateiset päivät ovat antaneet niihin kiiltäviä efektejä. Pelkkä iPhone on ollut riittävä ottamaan näitä aarteita talteen.

Tässä syksyn aikana on tullut myös mietittyä omaa kuvaamistaan. Mikä on se oma polkuni? Nautin kauniiden asioiden ja paikkojen kuvaamisesta. Ihmisiä haluaisin kuvata, mutta siinä olen vielä arka, pelkään ohjaamista ja mallin vaivaamista (!). Muutama entinen opiskelijakollega miettii samaa, mutta useimmat ovat jo löytäneet oman erikoisalansa. Mikä on se minun erikoisuuteni? Kaunis kuva on miellyttävä, mutta mitä muuta se merkitsee? Ei elämäntyö voi olla pieni huomion hetki instagramissa. Teenko kuvakirjan, keskitynkö bloggaamiseen, teenkö sisustustauluja? Tilaustöitä? Yritänkö tarjota juttuja lehtiin? Matkailu ja puutarha kiinnostavat kuvausmielessä. Rakastan kuvata kauniita kohteita, ja entisenä matkailualan ammattilaisena kaipuu tien (ja pilvien) päälle on kova. Fyysinen kunto ja käynnissä olevat syöpähoidot rajoittavat unelmien toteuttamista vielä, mutta kyse onkin kevään suunnitelmista. Ensimmäinen etappi olisi jo helmikuun matka, jota suunnittelemme tyttären kanssa. Kohde ei ole vielä varmistunut, mutta matkan pitäisi olla testi unelmien toteuttamiselle. Saanko tehtyä jutun? Saanko hyviä kuvia? Saanko "myytyä" tarinan?

Tätä kaikea on tullut mietittyä syksyn ruskaa ihaillessa. Alla oleviin kuviin liittyy siis paljon kysymyksiä, haaveita ja toiveita.

No, hoidetaan tämä syöpä ensin aisoihin. Kyllä elämä kantaa. Life is beautiful.​

1 Comment

Metamorphosis

30/9/2019

0 Comments

 
Picture
Life has its surprises. In my latest post (from May 2019) I happily announced my graduation as a photographer. Finally I'd have chance to fulfill my dreams and do what I really wanted to do. But you should never rely on things going your way.

I already got some hints during the exhibition. I was asked to come again to double-check my routine mammography of April.  Then there it was, the big news - a two cm tumor in the breast and some dubious signs in the lymph nodes. A new adventure was about to start.

I had difficulties in deciding whom to tell and whom to spare from the news. I finally decided to be open to the nearest: my family, friends and my professors. But to be open to the public (like the blog and instagram) was not an easy decision. First now, when October - the Breast Cancer Awareness month - is starting, I finally got the strength to publish it.

Yes, I have invasive breast cancer grade III. I had my operation in June (breast-conserving surgery and  the removal of all the lymph nodes under the arm). I am now going through chemotherapy with 5 of 6 sessions behind. Later there will be radiotherapy and hormone therapy  (10 years).

So far everything has been great - if you can use that word.  The side effects have been tolerable and I still can do almost everything I did before.  The changes in the looks and feelings are inevitable of course. (Who likes wigs..?) The treating hospital, Helsinki University Hospital, with its units the Surgical Hospital and the Comprehensive Cancer Center are offering the best possible cure in Finland. I really appreciate their doctors, nurses and physiotherapists and totally rely on their expertise. I just have to do my part and take care of myself.

Why do I write all this? I was not even dreaming of a possibility this could happen to me. Thank God there was that routine call to mammography, otherwise it might have been too late - or at least so much more complicated - if found after getting some serious symptoms. 
My tumor was already bigger the 2 cm and I had not felt it all! 

In Finland,  every year some 5000 women get the diagnosis. Every 8th woman gets it in some stage of their life. Dear friends, please do not skip a regular self-examination (and mammography calls when their time comes).

​More information on Breast Cancer (in Finnish).

​Please wear pink in October and donate to the Roosa-nauha -campaign (in Finland) or the local campaign in your country.

​
Picture
Wear it Pink
0 Comments

Taidenäyttely ja valmistuminen

26/4/2019

0 Comments

 
Picture
Picture
Kuva-artesaanin opinnot (kuvallisen ilmaisun perustutkinto, valokuvaus) on nyt saatu päätökseen. Haikeata on jättää niin hyvä opinahjo (Keudan Pekka Halosen akatemia), mutta on aika siirtyä eteenpäin.

Valmistuvien opiskelijoiden yhteisnäyttely oli Kaapelitehtaalla 3.-16.5.2019. 

Suuri kiitos opettajille, henkilökunnalle sekä opiskelijakavereille! Tätä koulua voi täysin sydämin suositella kaikille taidealasta kiinnostuneille.

​Pekka Halosen akatemiassa voi suorittaa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon kuvallisen ilmaisun osaamisalalla.   Suuntautumisvaihtoehdoksi voi valita graafisen suunnittelun, kuvataiteen tai valokuvauksen. Kouluun on nykyisin jatkuva haku. 
Picture
Tree of Life
0 Comments

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta

23/12/2018

0 Comments

 
Picture
Saunalahti, Espoo 23.12.2018
0 Comments

Kesä 2018

28/10/2018

0 Comments

 
My Summer 2018 in a nutshell (photos)
Picture
Kesälaitumella

Kesä 2018 jää varmasti minulle mieleen, niin hienoista hetkistään kuin ikävistä tapahtumistaankin.  Pitkät vierailut kotiseudulle antoivat pohdittavaa oman tähänastisen elämänkulun suhteen, mutta samalla ne tuottivat valtavaa surua ja haikeutta yhden elämän käännekohdan - isän menettämisen -osuttua omalle kohdalle.

​Monesta asiasta tulen vielä kirjoittamaan lisää, mutta tähän alustukseen halusin poimia muutamia kuvia. En ole pystynyt kirjoittamaan mitään koko kesänä, mutta Art-blogin puolelta löytyy erilaisia tunnetiloja...
Kuvagalleria (klikkaa kuvia)
0 Comments

Espoon helmiä - Träskända

28/5/2018

0 Comments

 
Visit Espoo jewels - Träskända manor & Aurora park
Picture
Kartanon päärakennus
Historian ja luonnon ystäville Espoo on aarreaitta. Luontokohteiden lisäksi nykyisestä kotikaupungistani löytyy muuan muassa museoita, kartanoita ja muotopuutarhoja. Yksi suosikeistani on Träskändan kartano puistoineen. Järvenperässä sijaitsevassa kartanossa en ole sisällä käynyt ja odotankin sitä aikaa, kun kartano kunnostetaan ja sitä pääsee katsomaan. Tätä ei ehkä vielä lähiaikoina tapahdu, sillä kartanon tulevaisuus taitaa olla vielä avoin. Useampi hoiva- ja ravintola-alan yrittäjä on kuulemma ollut paikasta kiinnostunut, mutta samaan aikaan Träskändan kartanon ystävät ry kerää edelleen nimiä kuntalaissaloitteeseen, jonka tavoitteena on saada kartano kuntalaisten käyttöön. 
Picture
Träskändan puistoa nimitetään myös Auroran puistoksi. Aurora Karamzinilla on ollut merkittävä rooli kartanon historiassa.

Kartanon pihasta löytyy myös Auroran muistokivi. Pronssireliefin siihen on tehnyt kuvanveistäjä Heikki Nieminen.

Espoon kaupungin sivuilla todetaan, että
"Träskändan kartanopuisto on Museoviraston ja ympäristöministeriön kartoittama ja luokittelema valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö ja luonnonsuojelualue. Träskändan kartanopuiston alueesta muodostettiin luonnonsuojelualue vuonna 1961. Träskändan kartano ja Aurora Karamzin ovat kulttuurihistoriallisesti arvokas osa Suomen historiaa. Kartanon päärakennus on yksi Espoon merkittävimmistä arvorakennuksista."

Kohde on ehdottomasti käymisen arvoinen. Toivottavasti Espoon kaupunki löytää meille kaikille mieluisan ratkaisun, onhan sillä ollut mahdollisille yrittäjillekin ehtona, että ainakin osa tiloista sekä puisto säilyvät kaikille avoimina.

Kuvia (klikkaa isommaksi)

Puiston vanhin tammi
Keisarillinen käymälä
0 Comments

Metsäterapiaa

4/5/2018

0 Comments

 
Picture
Naava kertoo ilman puhtaudesta. Tuusula, 2018
Suomalaisilla on tunnetusti luonteva suhde metsään. Metsä rauhoittaa, metsä antaa elantoa, metsä antaa virikkeitä. Metsän terveysvaikutukset saavat tällä hetkellä paljon huomiota myös maailmalla. Time-lehden artikkeli "‘Forest Bathing’ Is Great for Your Health. Here’s How to Do It" saa lukijoita ympäri maailmaa. Artikkelin taustalla on japanilaisen tohtori Qing Li'n kirja  "Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness", jossa opastetaan, kuinka puut auttavat meitä onnellisiksi. Vaikka me suomalaiset asian jo tiedämmekin, taidan hankkia kirjan lukeakseni, miten japanilaiset asian näkevät ja perustelevat.

Omaa metsäterapiaa olen nyt saanut harjoittaa Tuusulan puhtaissa metsissä. Valokuvausopinnot ovat jäissä elokuuhun saakka, terveysprojektit ovat toistaiseksi etusijalla. Ehkä metsäkylvyt auttavat, vaikka selkäkipuisen voi olla välillä hankalaa loikkia poluilla olevien juurakoiden (ja käärmeiden!) yli. Mikä ei tapa, se vahvistaa...

Lainakamera auttaa pahimpaan kuvausikävään, ja jotain saalista sentään metsästä tuli saatua (kuvat saa klikkaamalla suuremmiksi).
​
0 Comments

Kevättä odotellessa

17/3/2018

0 Comments

 
Picture
Tämä talvi on ollut pitkä ja kylmä - eikä pakkasille näy loppua vieläkään. Joskus tulee mietittyä, miksi sieltä Marmarameren aikaisesta keväästä oli pakko palata koti-Suomeen... Maaliskuussa siellä oli usein jo vihreätä ja kevään kukat kauneimmillaan. No, eihän Suomen etuja voi kiistää (varsinkaan, kun miettii tilannetta siellä tänä päivänä), mutta kukaan ei voine kiistää, etteikö ilmasto ole niitä harvoja huonoja puolia täällä. Kesähän on ihana (ellei satu olemaan sellainen sadekesä, jolloin juhanneksena voi olla yhtä kylmää kuin jouluna), mutta se kestää vain niin lyhyen aikaa.

Ellei ole onnekas ja pääse matkustamaan useamman kerran vuodessa aurinkoon, niin meillä on sentään muutamia keitaita, joihin voi pistäytyä haaveilemaan toisenlaisesta ilmastosta. Helsingissä suosikkipaikkani on ehdottomasti Talvipuutarha Töölössä. Siellä on aina lämmintä ja kaunista. Joka vuodenaikaan on jotain kukkivaa. Koska Välimeren kasvillisuus on siellä hyvin edustettuna, tuntuu se minusta niin kodikkaalta, aivan kuin olisin taas Prinssisaarilla.  Kesäinen ruusutarha on klassikkokohde, mutta nyt kevään orkidea-aika on oma suosikkini. Kaikkiaan kasveja on kuulemma yli 200. Puutarhasta ja sen historiasta voi lukea lisää sen esitteestä.  

Muuten, kaupunkiluonnon ystäville on hieno sivusto Vihreät sylit, josta saa ajankohtaista tietoa Helsingin puistoista ja niiden tapahtumista. Suosittelen!

Kuvia (klikkaa isommaksi)

0 Comments

Talvikuvia Sääksmäeltä

1/3/2018

0 Comments

 
Picture
Sääksmäen silta, 2018
Helmikuun hienot pakkassäät saivat minut lähtemään kuvaamaan Sääksmäelle. jossa olen viettänyt paljon aikaa lapsuudessa ja nuoruudessa. (Olen naapurista eli Toijalasta kotoisin). Vanajaveden maisemat ovat kauneimmillaan kesällä, mutta viime vuosina etelässä on harvoin ollut tarjolla näin upeita, lumisia maisemia sekä kaunista pakkasen tuomaa kuuraa. Siispä koulun Nikon D300s matkaan ja keräämään kuvia portfoliooni - sekä erityisesti pitkän tähtäimen hankkeeseeni eli Ritvala-kuvateokseen.  Ritvala-projektin ensimmäisistä osista aion koota näytön kevään opintokurssiin ja tarvitsen siihen myös talvisia kuvia.  Myöhemmin ilmeni, että etelän siperialainen talvi tulee jatkumaan, joten onneksi taitaa tulla uusiakin mahdollisuuksia kuvaamiseen. Jotain sentään tuli tälläkin lyhyellä reissulla ikuistetuksi.

Ritvala-kuvia omalla sivulla.

Kestäisikö jää myös auton? Jälkiä näkyi, mutta järki voitti - ehkä ei kannata riskeerata henkeään (ja vielä vähemmän tyttären autoa).
Picture
Vanajaveden jääteitä. 2018
Picture
Talven punaista, 2018
Picture
Kuihtunutta kauneutta, 2018
Picture
Seurantalo Kelhi, 2018
Picture
Hautausmaan portti, 2018
PictureSääksmäen kirkko, 2018

0 Comments

Suositus: Taneli Eskolan näyttely 31.1.-25.2.2018

18/1/2018

0 Comments

 
Picture
© Taneli Eskola. All rights reserved.
Picture
Taneli Eskolan valokuvataidetta 1972-2018
 
Taivas, tähdet ja jää
 
31.1. - 25.2. 2018
 
Galleria G 
 Pieni Roobertinkatu 10, 00120 Helsinki
 Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-16
0 Comments

Oitbackan neljä vuodenaikaa

21/12/2017

0 Comments

 
The four seasons of Oitbacka Manor
Picture
Oitbackan kartanon talvipuutarha, Orangeri, joulukuussa 2017.
Olen vuosikausia ajellut ympäri Kirkkonummea, milloin tyttären ratsastustuntien kuskina, milloin vain kauniita maisemia katselemassa. Matka on usein kulkenut Oitbackan (Oitmäen) kautta, enkä ole voinut olla ihastelematta upean Oitbacka Gård -kartanon ympäristöä. "Olo on kuin ulkomailla" -sanonta ei ole klisee tässä kohtaa. Keski- ja Etelä-Euroopan (ja Venäjän kulta-aikojen) vaikutuksen voi aistia rakennuksista sekä puiston mallista. Kartanosta ja sen ympäristöstä voi lukea paremmin www.oitbacka.fi -sivustolta, minä valokuvaajana olen yrittänyt nauttia paikan esteettisyydestä, eläimistä ja kauniista vuodenaikojen vaihteluista, joihin tässä kirjoituksessa keskityn.

Ennen minulla oli tapana poiketa viehättävään sisustusliikkeeseen Country Whiteen kahville, mutta liike on hiljattain muuttanut Espooseen. Liike sijaitsi kartanon uljaassa vanhassa tallissa. Kirjoitin siitä joskus blogiinikin. Kahvilaa ei tällä hetkellä siis ole, mutta on kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea alueelle vielä kehitellään. Hää- ja kuvauspaikkana Oitbacka joka tapauksessa on jo paikkansa varmistanut.

Lempipaikkani on kartanon idyllinen talvipuutarha, Orangeri, joka toimii nykyään erilaisten tilaisuuksien pitopaikkana. Siellä vietetään häitä, kihlajaisia, kastetilaisuuksia, konsertteja sekä kuvaussessioita. Olen nähnyt upeita hääpukukuvia, sisustuskuvia sekä konserttikuvia. Juhlatilan valaistus on suurten ikkunoiden ansioista uskomattoman kaunis. Rakennuksen yläkerrassa on viehättävä, kartanomainen hääsviitti. (sain kuvata sen ja laitan siitä oman postauksen myöhemmin). Alakerran pakkahuonetta on käytetty tilaisuuksissa baarina. Takaosan takkahuonetta täydentää moderni keittiö. Jos minä vielä kerran...vitsi vitsi... no, pitäisin vaikka syntymäpäiväjuhlat, niin tämä olisi se paikka.
Picture
Kartanon mailla viihtyvät myös ylämaankarjasonnit Carl, Pegasus ja Runeberg. Joulukuu 2017
Eläinrakas kartanonomistaja pitää alueellaan lampaiden lisäksi kolmea vaikuttavaa herraa, nimittäin  Carlia, Pegasusta ja Runebergia. Ylämaankarja (Highland Cattle) on alunperin lähtöisin Skotlannista ja se tulee toimeen karuissakin oloissa. Se voi olla ulkona ympäri vuoden. Varsinkin lumisella säällä sonnikaverusten käyskentely Oitbackan aitauksessa on vaikuttava näky. 
Picture
Lampaat, nuo tärkeät perinnemaiseman ylläpitäjät, nauttivat puiston reiteistä.
Jokainen vuodenaika täällä on kaunis. Voin vain kuvitella, kuinka romanttisia hääkuvia saisi keväällä Orangerin vieressä kasvavien omenapuiden alla...
Picture
Kesä tietenkin on kartanon kiireisintä aikaa. Orangerin häät ja muut juhlat keskittyvät yleensä viikonloppuihin, mutta esimerkiksi kuvauksia tehdään pitkin viikkoa. Odotan innolla, mitä tapahtumia yleisölle tarjotaan tulevana kesänä. Vuonna 2017 ohjelmassa oli Vuoden luontokuvat 2016 -näyttely, kevätkonsertti, taiteiden yö ja kauden päätteeksi Kirkkonummen kamarimuusikoiden konsertti Suomi100-juhlavuoden kunniaksi.
Picture
Picture
Picture
Picture
Oitbackan syksykin on kaunis.
Tammien ja muiden lehtipuiden lehdet ovat kauneimmillaan, vilja kypsyy laajoilla pelloilla ja uudessa omena-tarhassa voi aistia jo tulevien vuosien sadon (suunnitteilla kartanon oma siideri).

On hienoa, että tällaisia paikkoja on olemassa. Perinteitä ja kulttuuria arvostavat suomalaiset rakastavat kartanoita ja niiden hoidettuja ympäristöjä. Hatunnosto kaikille niille, jotka jaksavat - ja pystyvät- näitä paikkoja ylläpitämään!

Picture
Entisen tallin edustaa alkusyksystä, 2017
Picture
Italialaisen huvila-arkkitehtuurin mukainen kartanon päärakennus on rakennettu 1866-1876. Se ja sen lähiympäristö ovat yksityisaluetta.
Oitbacka Gård -kartano luokitellaan  Museoviraston "Valtakunnallisesti merkittäviin rakennusympäristöihin RKY". Lue lisää
Kartanon kotisivu
Facebook
Instagram 
​
#oitbackagård 

*** Tämä ei ole kaupallinen postaus. Minulla on ollut kunnia erikoisluvalla kuvata aluetta omaa portfoliotani varten.***

0 Comments
<<Previous

    Archives

    December 2022
    November 2022
    July 2021
    May 2021
    December 2020
    September 2020
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    April 2019
    December 2018
    October 2018
    May 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    October 2016
    July 2016
    June 2016
    December 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015

    Author

    Eija Tervo - Photographer and Instructor of marketing and social media, from Espoo, Finland.
    Lover of art, travel, wine & food, pets, languages and cultures.

    Posts in Finnish about the life of a middle-aged single lady with grown-up children (career & work life, art & artists, restaurants, cafes, travel).
    Born in Finland, studied in Germany, worked in Istanbul and finally returned home after 17 years abroad.

    Categories

    All
    åminnen Kartano
    Arkeologia
    Blogi
    Espoo
    Espoon Kaupunginmuseo
    Espoon Perinneseura
    Finna
    Garden
    Helsinki
    Historia
    Juhlat
    Kahvilat
    Kartanoita Ja Vanhoja Taloja
    Kartanot
    Konsultointi
    Luonto
    Maisema
    Matkailu
    Navalan Kartano
    Näyttely
    Parvekepuutarha
    Puutarha
    Rakennuskulttuuri
    Ravintolat
    Ruokakulttuurit
    Shop
    Sisustus
    Sosiaalinen Media
    Taide
    Taiteilija
    Tallinna
    Tapahtumat
    Tee
    Työelämä
    Valokuvaus
    Vapaaehtoistyö
    Viinit
    Yrittäjyys
    Ystävyys

    Eija Tervo - Blog
    Tweets by @eijate
Rekisteriseloste
© Copyright 2023 Tulixia / Eija Tervo. All Rights Reserved. Updated Feb 19, 2023
​
  • Portfolio
  • Minusta
  • Yhteystiedot
  • In English
  • Blogit
    • Art
    • Blog